Kategorier
Yoga

Velvære igennem bevægelse

Hvad er yoga godt for?

Yoga er populært som aldrig før, og det er der mange gode grunde til. Med den ældgamle praksis har både øvelserne og filosofien bag yogaen i dag spredt sig ud over hele den vestlige verden.

Yogamåtterne har for længst gjort deres indtog i såvel de danske stuer som i snart sagt hvert eneste fitnesscenter, og som seneste skud på stammen skyder interessen for børneyoga i disse år også frem som små, sprøde knopskud landet over.

Men hvad er yoga egentlig, og hvad er det overhovedet godt for?
Skal man dyrke det hver dag? Kan man nøjes med at dyrke yoga for sin fysiske form, eller skal man meditere for at gå til yoga i et yogastudio?
Kan det være farligt at dyrke yoga, hvis man har fysiske skader, og hvilke tanker ligger der egentlig bag den stadigt stigende interesse for senioryoga?

Disse og mange andre spørgsmål stiller du måske dig selv, hvis du overvejer, om yoga er noget for dig eller dine forældre, og for at give dig de bedste forudsætninger for at bedømme det, har vi samlet 10 yogatyper her.

  1. Aerial-yoga – Yoga, der dyrkes i luften – det vil sige, mens du ”hænger” i et stykke stof. Øvelserne er ofte akrobatiske.
  2. Acro-yoga – Yoga med akrobatiske elementer, som du dyrker sammen med en partner.
  3. Ashtanga-yoga – En serie gentagne bevægelser. Fysisk krævende og styrkende yoga med fokus på åndedrættet.
  4. Hatha-yoga – Yoga i form af fysiske yogastillinger. Det vil sige, at stort set alt yoga i Vesten hører ind under hatha-yoga. Målet er at få kroppen og sindet i ro som en forberedelse til meditation.
  5. Iyengar-yoga – Yoga, hvor der er stor fokus på den korrekte udførelse af stillingerne, der også holdes forholdsvis længe, ligesom der bruges udstyr som blokke og bælter.
  6. Kundalini-yoga – Yoga i kombination med bl.a. åndedrætsteknikker og meditation.
  7. Power-yoga – Minder om ashtanga-yoga, men i modsætning til denne type afhænger serien af stillinger hos den enkelte lærer.
  8. Restorativ yoga – En yogapraksis, der typisk kun inkluderer få stillinger, og hvor du ligger eller sidder så behageligt og støttet, at du kan slappe af og hvile ud.
  9. Yin-yoga – Yoga, hvor du sidder eller ligger i lang tid i hvert enkelt stilling (som regel mellem tre og fem minutter) og som har fokus på at spænde af og få strakt bindevævet.
  10. Vinyasa-yoga – En yogapraksis, hvor du går ”flydende” fra den ene stilling til den anden. Det vil sige, at flere af de ovennævnte retninger er vinyasa, f.eks. ashtanga- og power-yoga